When you have a strong feeling that something is a sign from above, trust that feeling and feel the love…

Door Daniëlle de Groot

Afscheidsfotografie is een tak van fotografie die nog niet heel bekend is. Voor veel mensen blijft het wat onwennig om een fotograaf te vragen om een afscheid vast te leggen. Niemand zit er toch op te wachten om al dat verdriet vast te laten leggen. Maar het is niet het verdriet wat we vastleggen, het zijn de vele liefdevolle momenten die wij vastleggen. Momenten van troost, momenten van onschatbare waarde en momenten om later op terug te kijken. 

Men zegt vaak je kunt alleen maar spijt krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan. Ook hierbij is dat zeker van toepassing. Ben je er nog niet aan toe om de foto’s te bekijken dan laat je ze even liggen. Maar wil je toch graag terugkijken op de vele liefdevolle momenten op de dag van het afscheid, dan is de mogelijkheid er. 

Rouw

Manu Keirse is hoogleraar verliesverwerking en benoemt vier rouwtaken die door elkaar heen lopen: de realiteit onder ogen zien, de pijn van het verlies ervaren, je aanpassen aan een leven zonder de ander en tenslotte opnieuw leren genieten terwijl je de herinnering bewaart. Hij zegt heel terecht door elkaar heen lopen, want zo is het echt. De ene dag denk je dat het weer goed gaat en je weer kunt genieten en de volgende dag ervaar je weer die enorme pijn van het grote verlies. Het verlies verweeft zich in je leven en is de ene dag dragelijk en de andere dag is het gemis intenser dan ooit. Op zulke momenten kunnen foto’s troost bieden. Foto’s van het leven samen, maar ook foto’s van het liefdevolle afscheid. 

Het afscheid vroeger en nu

Een uitvaart is allang niet meer zo formeel als dat het vroeger was. De koffie en cake is veelal al vervangen voor een hapje en een drankje, de kist is beschikbaar in diverse soorten materiaal en kinderen spelen een grote rol bij het afscheid.  We kunnen de uitvaart geheel naar wens laten verlopen tegenwoordig. 

Voor nabestaanden is echter de wens van hoe de overledene zijn of haar uitvaart graag had gewild niet altijd bekend. Heeft u uw uitvaartwensen al eens besproken met uw naasten? Het zijn natuurlijk niet de gezelligste gesprekken, maar op het moment dat je als nabestaande voor de vele keuzes staat, dan is het fijn dat je weet dat je de wens van de overledene uitvoert. U zou er ook voor kunnen kiezen om uw wensen op te schrijven in een ‘mijn laatste wensen’ boekje. Zo is het voor de nabestaanden meteen duidelijk wat uw wensen zijn waarmee u hun een stukje rust kunt bieden. De boekjes zijn bij de boekhandel of via een uitvaartcentrum te bestellen. 

Trouwe viervoeters

Buiten het afscheid om van de mensen om ons heen zijn daar ook onze trouwe viervoeters. Vaak een onderdeel van het gezin voor jong en oud. Wanneer we afscheid moeten nemen van onze huisdieren is het verdriet vaak zo intens groot. Wat is het dan fijn om nog wat tijd samen te hebben. Ik leg graag die laatste knuffels, die laatste blik of het samenzijn van het hele gezin met huisdier vast zodat deze foto’s op een later moment troost kunnen bieden. 

Uiteraard beantwoord ik met alle liefde uw vragen omtrent het laten vastleggen van liefdevolle momenten in de laatste levensfase of van het afscheid.

Liefs Danielle 

Laatste blogberichten

Door Daniëlle de Groot
Door Daniëlle de Groot
Door Daniëlle de Groot